image

Як приватизувати землю

Як приватизувати землю

Українське законодавство надає громадянам України право на безоплатну приватизацію землі, якою вони користуються, чи на якій розташований будинок, або прибудинкові території. Але, чи настільки це легко - приватизувати землю? І чи кожен захоче “оббивати пороги” державних органів і збирати необхідні документи.

Адвокатське об’єднання “Асмунд” допоможе вам оформити землю у приватну власність і візьме на себе всі питання по збору документів, складанню технічної документації і реєстрації в державних органах. А також при виникненні спорів між власниками земельних ділянок, наш адвокат надасть кваліфіковану юридичну допомогу. 

Так як приватизувати землю швидко, без проблем і чи всім надано право отримати у власність земельну ділянку.

Хто має право приватизувати землю

Хто має право приватизувати землю

Згідно статті 121 Земельного кодексу України, кожен українець має право отримати безкоштовно земельну ділянку від земель державної власності для різного роду користування. При цьому, потрібно звернутися до відповідного місцевого органу і подати всю технічну документацію стосовно її отримання. Розміри земельних ділянок встановлені спеціальними нормами, які можуть бути виділені для приватизації землі. Для ведення присадибного господарства, будівництва будинку виділяють такі розміри землі:

  • в селі - не більше 0,25 га;
  • в селищі - не більше 0,15 га;
  • в місті - не більше 0,10 га.

Тому, громадянин, який проживає у власному будинку, користується прибудинковою територією і землею, виявивши бажання приватизувати землю, має пройти певні стадії для оформлення права власності. 

Етапи приватизації землі 

Так що ж робити і куди звертатися, щоб оформити у власність земельну ділянку? Такі питання виникають у більшості людей і лякають навіть при думці про весь довготривалий процес. Тому багато громадян і забувають про свої права і не хочуть приватизувати землю.

Але не варто лякатися. Краще довірити оформлення земельних питань професіоналам і звернутися за юридичними послугами до АО “Асмунд”.  І тоді вам не доведеться шукати землевпорядну організацію, думати, чи все вони юридично правильно зроблять. Адже від роботи розробника документації залежить кінцевий результат - реєстрація землі. Довіривши таку справу нашим юристам, ви будете впевнені, що всі дії, починаючи від складання заяви і до подання документів до державних органів - будуть оформлені правильно і у встановлені строки. Приватизувати землю можна без проблем, головне - чітко дотримуватись встановлених дій. 

Які ж етапи приватизації земельної ділянки:

  1. Отримання дозволу від органу місцевого самоврядування на розробку проєкту землеустрою.

Громадянин України, перед тим, як виявить бажання приватизувати землю, подає відповідну заяву з вказанням інформації - межі земельної ділянки, яке призначення і де знаходиться земля. Якщо на земельній ділянці розташований будинок, то потрібно надати право власності на майно. 

  1. Розроблення і виготовлення технічного проєкту землеустрою

Після отримання дозволу на розробку документації із землеустрою, землевпорядна організація має виготовити всі необхідні документи стосовно встановлення меж (розмірів) земельної ділянки. Для цього інженер виїжджає на місцевість і проводить кадастрову зйомку земельної ділянки. На основі всіх замірів готується технічна документація і видається диск з інформацією про проведені роботи.

  1. Подання технічної документації на земельну ділянку до Держгеокадастру

Після узгодження проєкту з замовником і щоб далі приватизувати землю, розробник відразу подає всі документи до Державного земельного кадастру. Також потрібно погодити проєкт в архітектурі області та комунальних органах. І вам не потрібно бігати з документами по інстанціях - це все ми зробимо за вас.

Після розгляду, Держгеокадастр видає замовнику витяг, де вказано кадастровий номер ділянки. Тобто, вже з того моменту ви можете знайти свою землю на кадастровій карті України. Але, це ще не значить, що ви власник землі.

  1. Затвердження проєкту землеустрою та отримання рішення про передачу землі у приватну власність.

Після отримання витягу від Держгеокадастру, замовнику потрібно подати заяву та витяг до місцевих органів самоврядування з проханням передати земельну ділянку у приватну власність. Протягом місяця з дня отримання заяви та всіх технічних документів, орган надає дозвіл про передачу земельної ділянки у власність заявника. Або може бути рішення про відмову. Щоб не було таких проблем, коли надумали приватизувати землю, варто звернутися ще на першому етапі  в АО “Асмунд”. Наші юристи із земельного права все зроблять для отримання позитивного рішення.  

  1. Реєстрація права власності на земельну ділянку.

Етапи приватизації земельної ділянки

І нарешті - остання стадія оформлення земельної ділянки. Після отримання рішення від органу самоврядування про надання у власність земельної ділянки, потрібно її зареєструвати в єдиному Державному реєстрі речових прав на майно. Для цього заявник звертається в ЦНАП з відповідними документами. Після того, як спеціаліст внесе всі дані, він видасть замовнику витяг про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку. 

Після проходження всіх етапів, ви є щасливим власником земельної ділянки. І не так складно приватизувати землю, якщо ви впевнені, що все правильно оформлено і надано в відповідні органи.

Так чому варто звернутися в АО “Асмунд”, щоб приватизувати землю:

  • допомагаємо в оформленні всіх документів (в т.ч. і написанні заяви в державні органи);
  • збираємо всі документи і самостійно подаємо в реєструвальні органи;
  • домовляємось з землевпорядною організацією і контролюємо правильність складання всіх документів і кадрової зйомки;
  • вирішуємо земельні спори - про вилучення земельної ділянки з володіння іншого власника, оскарження неправомірних дій державних органів (в т.ч і відмову безоплатно клієнту приватизувати землю), тощо.

Наші кваліфіковані спеціалісти допоможуть в будь-яких юридичних і консалтингових питаннях, і не тільки земельного права. Є проблеми з роботою і надумали їхати за кордон - ми допоможемо і надамо послуги працевлаштування за кордоном. Попали в ДТП за кордоном і не знаєте, що робити - наш адвокат вирішить всі питання за вас.

Попередня новина